Utrka na Cetini...
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic
Detalj sa prošlogodišnje utrke (skinuto sa strane gss.hr)

Uskoro, preciznije 7,8 i 9 studenog na rijeci Cetini održati će se utrka Hrvatskog rafting Kupa. Ove godine pobjednik kupa i budući predstavnik Hrvatske na svijetskom prvenstvu je izuzetno neizvjesan tako da će utrka biti vrlo zanimljiva. Prošlogodišnji pobjednik ekipa Delta 1 imati će puna vesla posla da se dokaže i ove godine.

Kao što se i prošle godine pokazalo prepotencija je u raftingu vrlo pogubna tako da samo proglašeni favoriti i prvaci Hrvatske od prošle godine nemaju više šanse za odlazak na svjetsko prvenstvo. Svoju ineferiornost su dokazali proslogodišnjim katastrofalno lošim nastupom u Koreji.

Na Cetini je organizacija sportskog događanja na visokoj razini. Pa ukoliko se želite okušati u ovom atraktivnom sportu na natjecateljskoj razini slobodno se pridružite.

Raftmania ide na utrku sa najmanje jednim teamom tako ćemo se prvi puta pridružiti utrci za prvaka Lijepe naše.

Nije da nemamo iskustva. Bili smo na preko dvadesetak natjecanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Češkoj. No eto silom prilika kup Hrvatske nam je izmicao.

A ukoliko želite postati natjecatelj, za nas ili imate svoju ekipu a nemate opreme - jednostavno nam se pridružite na treninzima na rijeci Kupi. Oprema i znanje Vas čeka u potpunosti besplatno...

A ako želite samo gledati dođite na Cetinu. Rafting utrke su zabavne i dinamične. A možda Vas i zaraze??

www.rafting.com.hr

29.09.2008. ...09:07 [ Komentari (2) ] Isprintaj

Kako ocjenjujemo težinu rijeke...
[ # ]

P10100766
"Voda kategorije I"

Kako bi lakše znali što neka rijeka traži i što nam pruža razvijen je "međunarodni klasifikacijski sistem" divljih voda. U principu to su ocjene od 1 do 6. Jedinica je najlakša rijeka, dok se šestica smatra neprolazna, opasna i potencijalno smrtonosna.
Ovaj sistem naravno kao i sve na svijetu nije savršen. Naime rijeke se mijenjaju tijekom vremena. Od nekih osnovnih promjena vodostaja pa do mijenjanja samog toka. Dakle kada želimo na neku rijeku moramo imati na umu da se možda lijena ljepotica koju ste upoznali tijekom ljeta i bila je idealna za gacanje i kupanje sa malo obilnijim kišama može postati divlja bujica za koju je potrebno puno iskustva i snage kako bi je savladali. Isto tako nakon bujica rijeka može u potpunosti promjeniti svoj tok, premjestiti brzice i postaviti do sada nepoznate zamke pred raftere.
Dakle uvijek je potrebno biti na oprezu...
Evo sada opis težinskih razreda (SBM = Savjet Brižne Majke)

I (lako):
Opis: Jedinica je u principu mirna voda, sa manjim valićima. Ruta je neometana i vrlo lako je možemo proći. Rizik za plivaće je minimalan i spašavanja se mogu lako izvesti samostalno ili uz asistenciju.

SBM: Vrlo rado će Vas pustiti na rijeku ove kategorije. Naravno upozoriti će Vas da nosite sigurnosni prsluk i da se utoplite ukoliko će biti ružnije vrijeme...

II (početnici):
Opis: Ravne brzice sa širokim i lako uočljivim prolazima i bez prethodnog izviđanja. Tu i tamo je potrebno manevrirati sa čamcem ali mali valovi i stijene će dobrom veslaću biti lako savladivi. Plivaći se rijetko mogu ozljediti a spašavanja su u pravilu laka. Ukoliko su brzice malo jaće i ima više zapreka ali rizik ostaje mali onda ih oznaćavamo sa II+.

SBM: Uz manje dizanje obrve brižna majka će Vas bez previše prodika pustiti i na ovu rijeku. No "predavanje" o potrebi nošenja sigurnosnog pojasa i kacige će biti nešto dulje. Ubaciti će i kacigu u isto...

III (srednja težina):
Opis:Brzice sa neujednačenim valovima, dovoljno velikim da tvrdi, otvoreni kanu može završiti na dnu rijeke. Kompleksniji manevri kako bi se izbjegle stijene ili pogodili nešto uži prolazi biti će često potrebni. Veliki valovi, rupe i sifoni mogu se pojaviti na putu ali se isto tako mogu lako izbjeći. Ako ste neiskusni predlaže se da svaku takvu brzicu prvo "izvidite" sa obale. Ozljede su kod plivaća rijetke. A isti se mogu lako sami ili uz asistenciju grupe spasiti. Ukoliko su nešto lakše ove brzice se oznaćavaju sa III- a teži "primjerci" sa III+.

SBM: Svaka brižna majka na spomen rijeke ove kategorije će pustiti bar jednu suzu. Sjetiti se bar jednog tragičnog primjera o kojem joj je susjeda koja zna ženu koja zna ženu pričala. A ujedno će satima prićati o tome kako je potreban dobar vodić i odlična oprema za taj rafting....

IV (napredno):
Opis: Jaki i turbulentni ali predvidljevi brzaci. Potrebno je dobro i precizno znati upravljati čamcem. Brzaci bi pred nas mogli staviti velike valove, rupe ili zapreke čije izbjegavanje zahtjevaju brze, precizne i odlućne manevre. I to sve pod velikim psihološkim pritiskom. Treba znati kako koristiit "edije" za manevriranje. Ujedno može se pojaviti potreba za brzim i preciznim manevrimam kako bi izbjegli veće opasnosti. Opasnost za plivaće je srednja do velika. Za spašavanje istih ćesto je potrebno imati specijalizirana znanja i vještine. Ovi brzaci se također ukoliko su lakši mogu oznaćavati sa IV- ili teži primjerci sa IV+.

SBM: Plač, jadikovke. Zatim tišina. Nakon toga dugo predavanje o potrebi da se bude vrlo odgovoran...

V (za iskusne):
Opis: Dugi, divlji i vrlo opasni brzaci. Predstavljaju stvarnu opasnost za veslače. Brzaci će vjerovatno sadržavati velike valove i nezaobilazne rupe, zatim slapove a ujedno mogu biti vrlo vrlo dugi. "Ediji" mogu biti vrlo mali, teški za pogoditi i turbulentni. Teži brzaci ove kategorije kombiniritai će ove opasnosti u vrlo "kreativne" doživljaje. Izviđanej se preporuča no može biti teško izvedivo. Plivanje je vrlo opasno a spašavanje je teško i uigranim timovima. Ovi brzaci s mogu posjetiti samo ukoliko imate puno prijašnjeg iskustva i znanja. Naravno lakši se oznaćavaju sa V- a teži sa V+.

SBM: Baš ništa, Naime niste joj ni rekli kamo idete...

VI (extremno i gotovo neprolazno):
Opis: Ovakvi brzaci se rijetko prolaze i riječ teško dovode do ekstrema. Nepredvidivi su, divlji i opasni. Posljedice grešaka su tragične i mogućnost spašavanja je vrlo mala. Na njih tu i tamo idu vrlo iskusne posade. Nakon što budu "savladani" nekoliko puta smanjuje im se kategorija na V+.

SBM: Ne znamo što govore brižne majke. No znamo što govore punice; "pusti ga neka ide kćeri, znaš da te onaj doktor lijepo gleda već neko vrijeme!".

Image and video hosting by TinyPic
Brzak kategorije VI

26.09.2008. ...20:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Extrem rafting na rijeci Zrmanji....
[ # ]

zrmanja_rafting3
Rijeka Zrmanja ima stvarno predivan kanjon. Isto tako "Veliki buk", 11 metarski vodopad, doživljaj je za sva osjetila. No rafting na toj rijeci u velikoj većini se svodi na malretiranje sedre i uništavanje najvećih ljepota ovog kanjona. A to su sedrenie barijere i mali slapići koje one tvore.
Odluka PP Velebit da se tijekom ljeta zabrani rafting a da se dozvole tvrdi kajaci kako bi se zaštitila sedra stoji rame uz rame sa odlukom suda porjeklom iz istoga grada gdje je i PP Velebit, da se, da oprostite, prst u guzicu proglasi oblikom pozdrava.
No koga briga. Ako Vam se da malo pričekati i paziti na prognoze nakon velikih kiša u Lici i Velebitu Zrmanja će nabujati.
Tada je to najuzbudljiviji rafting u lijepoj našoj. I to uvjerljivo. Super brzaci, genijalno težak i uzbudlji portegee (prenošenje) preko Velikog buka. Ma milina. Dakle ukoliko želite uzbuđenja pomno vrebajte velike vodostaje na Zrmanji.
Još je super što posjet istoj nije previše povezan sa godišnjim dobima. Naime adrenalin će Vas grijati a potrebni minimum toline ća nam dati Dalmacija. Znao je biti snjeg u Zagrebu a mi smo se vraćali crveni od sunca...
Dakle Zrmanja Vas ćeka!!!
zrmanja_rafting2

www.rafting.com.hr

22.09.2008. ...20:55 [ Komentari (6) ] Isprintaj

Počinje sezona divljih voda....
[ # ]

raftextrem (3)
Visokii vodostaj na rijeci Kupi...

Počinju jesenje kiše. Vrijeme ljetnog vodostaja otišlo je nepovratno u zaborav. Kako prognoza kazuje da će kiša ljevati u Gorskom Kotaru sve do srijede moje iskustvo govori da će rafting za vikend biti super. Pa ukoliko ste Kupu upoznali kao ljetnu lijenu ljepoticu možete biti sigurni da će iskustvo koje nam donosi visoki vodostaj biti nezaboravno.
Od hladnoće će nas štititi neporpusni šuškavci i neoprenska odjela a nakon raftinga tu je kuhano vino i vrući ćaj.
Dođite nećete požaliti...

www.rafting.com.hr

15.09.2008. ...21:31 [ Komentari (1) ] Isprintaj

Ljetna zabava na rijeci Kupi
[ # ]

Iako je jesen već pomalo stigla. Kiša ljeva a mi se pripremamo za veliku vodu, bujice i avanturu evo jedan mali člankić kako izgleda jedan dan kayakinga na rijeci Kupi kada je vodostaj najmanji što može biti. I to na molbu jedne drage cure kojoj su podvalili Kanu safari pod izlikom da je ne moguće ići na gornji tok rijeke tijekom ljeta. Ona je umrla od odsade i nahodala se po kamenju. A mogla je lijepo na gornji tok i bilo bi joj zabavno. Naravno adrenalin nije na nivou viših vodostaja no kog briga uz sva druga uzbuđenja koja nam Kupa može pružiti...
Dakle poćinjemo u našem sportskom centru koji se nalazi u Brodu na Kupi.
Pocetak svega
Natpis na našem sportskom centru kako ne bi zalutali sretan !

Zatim slijedi piće dobrodošlice, Liker od višnje je trnutni hit, no uz njega je tu i rakija od jabuke, kruške, brinjovica, medica a uskoro će dozoriti i naše "tajno" oružje - ledeno hladna, poticajna i uzbudljiva "VIAGRA"!!!
Nakon okrijepe vodić će podijeliti opremu i vrlo brzo nakon toga smo spremni...

ekipa je spreman
Ekipa je spremna za kayaking...

Uvijek oblaćimo kacigu i sigurnosni pojas. Neoprensko odjelo će nas dobro zaštititi od hladnoće no tijekom ljeta mogu biti dostatne i kratke neoprenske hlaće ili samo kupaće gaće. Kod ovih zadnjih preporućamo ipak shorts verziju. Guma od čamaca zna ostaviti tragove.

camci na prikolici
Kombi i njegov legendarni vozač Pićo koji se negdje skriva!!

Na "put" od dvanestak kilometara uvijek idemo našim prijevozom. Dakle ne morate moćiti svoje aute i gnjaviti se sa vozikanjem simo tamo. Kada dođemo do cilja, a to je mjestašce Sedalci gdje se nalazi naša pješćana plaža i ulaz na rafting ili kayaking. Tamo će Vam vodiči dati detaljne naputke kako se ponašati na rijeci, ponešto o osnovama veslanja, sigurnos je također vrlo važan dio ovog razgovora.
Ovaj dio je isti za sve izlete na rijeci i za sve vodostaje.

Kratki naputci
Kratki naputci

Ulazimo u naše kayake na napuhavanje. Od slijedeće godine naši dosadašnji čamci odlaze u zasluženu penziju a njihovu ulogu preuzimaju "patkice". Patkica (ducky) je američki naziv ovog tipa čamaca za divlje vode. Nekoliko komada smo testirali i ove godine a pokazali su se izvrsni. Na početku je nešto rave vode po kojoj ćemo uvježbati veslanje i skretanje. U kajacima nema vodiča već je on u svom kajaku te vas vodi i pazi na vas.

uspjesno savladan brzak
Prvi brzaci

Uskoro stižu i prve brzice. Nisu toliko brze i uzbudljive kao kod visokog vodostaja no to ne znaći da ih nema. Ima ih i kao što ćete vidjeti na slijedećoj slici mogu poslati neopreznu posadu kayaka na napuhavanj na plivanje po uzburkaloj vodi...
malo uzbuđenja - prevrtanje
Prevrtanje!

Svi su preživjeli i slijedeća aktivnost je skakanje u prelijepu zelenkastu kristalno čistu vodu..

Zajednički skok
Zajednički skok

Ili jednostavno kupanje i zabavljanje na slapićima...

Odmor na slapu
Bok svima!

Dakle ovako u slikama izgleda jedan kayaking izlet na rijeci Kupi. Kako je bilo sudionicima zaključite sami. Mi znamo da je i nama i njima bilo super. Još samo kraj u "Laguni", jezeru koje je Kupa oformila i idealno je za kupanje, odmaranje i zabavu. Kako se nama nikuda ne žuri naša ekipa je svoju avanturu produžila za pola sata. Zašto stajemo u Laguni?? Pa dalji tok rijeke je skroz ravan i gotovo neprohodan sa bilo kakvim plovilima. Užasan kamenjar i u pravilu gdje mi stajemo poćinje Kanu safari. Pa ako se odlučite za isti - sretno.

Kraj
Navigatori na kraju
A od kuda nam toliko lijepih slika?? Pa već spominjani šofer Pićo nas čeka na svakom atraktivnom mjestu te intenzivno slika. CD sa tim slikama naš je poklon sudionicima izleta na kraju...
Vidimo se na rijeci...

14.09.2008. ...13:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

O nama na Mađarskoj televiziji...
[ # ]

Evo bila nam je u posjeti i ekipa sa MTV-a. Nismo snimali spotove :-) ali nas je super ekipica sa Mađarske televizije posnimila i kao dio ponude lijepe naše stavila na njihovu inačicu exploziva sa našeg RTL-a.
Da ne dužim evo kako je to izgeldalo.

02.09.2008. ...12:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi